Skontrolujte si bravčové mäso v mrazničke! Môže byť nakazené salmonelou

Autor: Žofia Petrášová
Zdroj foto: Flickr/ Jason Dalrymple/ ilustračná fotografia
Známa potravinová sieť má veľký problém. V bravčovom mäse z Poľska bola zistená salmonela. Nachádzať sa môže aj u Vás doma.

Známa potravinová sieť má veľký problém. V bravčovom mäse z Poľska bola zistená salmonela. Nachádzať sa môže aj u Vás doma.

Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS), v rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Rimavská Sobota v prevádzke Supermarket TESCO na ulici  Hostinského odber vzorky mletého bravčového mäsa. Na základe laboratórnych výsledkov bola v tovare zistená prítomnosť tejto nebezpečnej baktérie.

„Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Agona,“ upresnila ŠVPS. Jedná sa o šaržu 420331103A, s dátumom spotreby 28.11. 2023. Hoci je tovar už dávno po dátume spotreby a na trhu sa nenachádza, nie je vylúčené, že ho mnoho Slovákov môže mať stále odložené v mrazničke. Z toho dôvodu je dôležité, aby si ľudia prezreli jej obsah, a porovnali ho z vyššie uvedenými štatistikami.

Symptómy sú nevoľnosť, zvracanie a horúčka

Ako píše Vaša Lekáreň, salmonelóza je ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvieraťa na človeka skrz baktériu Salmonella. Môžeme sa ňou nakaziť konzumáciou potravín živočíšneho pôvodu, ako sú vajcia, mäso, mlieko a pod. Jedná sa o veľmi odolnú baktériu, ktorá je schopná prežiť aj mraz či vysoké teploty. Zabiť sa dá len skrz tepelnú úpravu nad 70 °C  po dobu 20 až 30 minút.

Čo sa stane, ak som zjedol nakazené potraviny? V prvom rade je podstatné si uvedomiť, že prvé príznaky sa začnú prejavovať až po určitom časovom intervale. Inkubačná doba baktérie je 6 hodín až dva dni. Príznaky zväčša trvajú od štyroch do siedmych dní. Medzi najčastejšie symptómy je nevoľnosť a zvracanie, hnačka, vysoká teplota a zimnica.

V dôsledku príznakov, stráca pacient veľké množstvo tekutín a  minerálov. Najdôležitejšie je dostatočný príjem tekutín a rehydratácia. Jedným zo spôsobov sú rehydratačné alebo športové nápoje. Náš organizmus si s nákazou dokáže poradiť aj sám. Podstatné je veľa oddychovať a prijímať stravu, ktorá nezaťažuje trávenie. Vyhnúť by sme sa mali mastným jedlám, zelenine a ovociu, či mliečnym potravinám.

 

Pozrite si video o salmonelóze: