Chudnutie, imunita či libido, viete na čo všetko sa používa?
Ghee maslo („ghí) inak nazývané tekuté zlato či posvätný tuk sa v posledných rokoch stalo trendom v modernej zdravej kuchyni. Jeho korene však siahajú niekoľko tisícov rokov dozadu. Svoj pôvod má z Indie, kde sa kvôli vysokým teplotám začalo maslo prepúšťať, aby sa predĺžil a jeho trvácnosť. V minulosti sa využívalo v Ajurvédskych rituáloch a hinduistických náboženských obradoch, píše Lee’s provision. Dnes nie je výnimkou ani v slovenských špajzách.
Prepustené maslo je v podstate obyčajné maslo z kravského mlieka, ktoré je tepelným procesom zbavené laktózy a mliečnych bielkovín. Pre mnohých ľudí, obzvlášť s tráviacimi ťažkosťami či intoleranciou na laktózu, je omnoho lepšie stráviteľné. Navyše má skvelú chuť a vôňu a je vhodné aj na vyprážanie, pretože sa neprepaľuje ako napríklad olivový olej či bežné maslo. Okrem iného však v sebe skrýva obrovské množstvo benefitov. Uhádnete aké?
-
Maslo na chudnutie?
Ako informuje Naše Zdravie, Ghee obsahuje nenasýtenú mastnú kyselinu CLA, ktorá zabraňuje ukladaniu tukov do tukových buniek a má významný vplyv na redukciu hmotnosti. Bežne je dostupná v podobe výživových doplnkov, no Ghee je skvelou cestou ako ju prijať prirodzene v bežnej strave.
-
Imunita
Obsahuje vitamín E, ktorý je veľmi silným antioxidantom známi pre svoje blahodarné účinky na imunitu a zabraňuje oxidačnému stresu. Navyše pravidelný prísun vitamínu E podporuje činnosť pohlavných orgánov a zlepšiť tak sexuálny výkon, uvádza Česká průmyslová zdravotní poisťovňa.
-
Esenciálne mastné kyseliny
Jedná sa o bohatý zdroj omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré sú známe aj pod názvom esenciálne mastné kyseliny. Jedná sa o látky, ktoré sú pre naše telo veľmi potrebné, pretože si ho nedokáže samé vyprodukovať. Navyše omega 3 mastné kyseliny sú skvelé pre zdravé srdce.
-
Ostrý zrak
Maslo ghee obsahuje taktiež vitamín E, známy aj jako retinol, ktorý je potrebný pre dobrý zrak a jeho zachovanie. Jeden z prvých príznakov jeho nedostatku je zhoršený zrak pri slabšom osvetlení, pri vážnom nedostatku môže dokonca nastať aj slepota.
Ghee maslo si dnes môžete kúpiť už vo väčšine zdravých potravín a dokonca aj v bežnom obchode. Je však dôležité dbať aj na kvalitu produktu. Ak si ju chcete zaručiť, môžete si ho spraviť jednoducho aj vo vlastnej kuchyni. Stačí vám na to len poctivé domáce maslo, no použiť môžete aj bežné z obchodu. Maslo si rozpustíte v hrnci a potom namiernom ohni varíte 20 až 25 minút.
Počas tepelnej úpravy dbáte na to, aby ste z vrchu priebežne odoberali penu. Že je hotové poznáte podľa toho, že sa z masla odparila všetká voda a na povrchu ostane len číra zlatistá tekutina. Následne ho odstavíte a potom precedíte, ideálne skrz látku, píše v recepte výživová poradkyňa Antónia Mačingová. Okrem kuchyne ho môžete používať aj jako masážny či výživný olej na pokožku.