Klimatická zmena má dopad aj na pestovanie kávy. Vyzerá to tak, že farmári zrejme budú musieť zmeniť miesto pestovania kávy a prispôsobiť sa tak vyšším teplotám. Vo svojej štúdii to uviedli švajčiarski vedci, ktorí zverejnili svoju analýzu vo vedeckom časopise Plos One.
Počas nasledujúcich 30 rokov môže vo svete ubudnúť až polovica oblastí, ktoré sú v súčasnosti vhodné na pestovanie kávy. Farmári budú musieť presunúť pestovanie kávy, ale aj orieškov kešu a avokáda, do chladnejších oblastí. Hrozí pritom odlesňovanie.
Výskumníci v štúdii pracovali s prognózami klimatických zmien a pôdnymi faktormi v typických oblastiach pestovania spomínaných plodín. Na základe výsledkov vytvorili model výskytu vhodných regiónov na ich pestovanie v roku 2050.
Analýza ukazuje, že všetky kľúčové regióny produkujúce kávu už na to nebudú mať v roku 2050 vhodné podmienky. Týka sa to aj Brazílie, Kolumbie, Vietnamu či Indonézie, kde budú pre kávu už príliš vysoké teploty. Tieto krajiny momentálne zabezpečujú väčšinu svetovej produkcie arabiky – dominantnej odrody kávy, pripomína stanica BBC. Niektoré oblasti pritom zrejme zaznamenajú výrazné zhoršenie. Napríklad najdôležitejšie pestovateľské oblasti v Brazílii až o 76 percent a v Kolumbii o 63 percent – v tom lepšom scenári.
Káva je pritom jednou z najdôležitejších svetových plodín, zabezpečuje živobytie pre milióny farmárov. Oteplenie posilní oblasti, ktoré doposiaľ na pestovanie kávy neboli až také vhodné. Ide napríklad o Argentínu, Juhoafrickú republiku, Čínu a Nový Zéland. Podľa autorov to však neznamená, že tieto regióny môžu súčasné lokality ľahko nahradiť.
„Výsledkami našej štúdie chceme pestovateľov kávy upozorniť, aby sa na tieto zmeny pripravili,“ uviedol vedúci štúdie Roman Grüter z Zürišskej vysokej školy aplikovaných vied.
Kešu oriešky bude tiež potrebné pestovať inde, keďže súčasné hlavné pestovateľské oblasti ako India, Pobrežie Slonoviny a Benin už nebudú na ich produkciu vhodné. V prípade avokáda očakávajú horšie podmienky v Dominikánskej republike, Peru či v Indonézii. Množstvo vhodných oblastí pre pestovanie kešu orieškov a avokáda sa však z celkového hľadiska rozšíri až o 17 percent. Problémom je, že budú na úplne iných miestach ako doposiaľ, a tak sa autori štúdie aj v tomto prípade obávajú odlesňovania.
ZDROJ: teraz.sk
ZDROJ FOTO: TV Markíza